Pogoji za montažo

POGOJI IN NASVETI ZA MONTAŽO TER PRIMERNO VZDRŽEVANJE PARKETA

ZAKAJ IZBRATI ZA NAKUP TALNE OBLOGE PODJETJE HOTENJKA d.o.o.?

Naše podjetje Hotenjka d.o.o. že več kot 30 let uspešno deluje na področju prodaje in vgradnje raznolikih talnih oblog ter povezanih storitev. Naša dolgoletna prisotnost na trgu je odraz naše zavezanosti kakovosti, strokovnosti in odličnemu servisu.

Pri našem delu se osredotočamo na zadovoljstvo strank in zagotavljanje trajnih rešitev. Naše izkušeno osebje je vedno pripravljeno prisluhniti vašim željam in potrebam ter vam svetovati pri izbiri najboljših možnih rešitev za vaše talne obloge.

KAJ JE POTREBNO VEDETI PRED MONTAŽO TALNIH OBLOG?

Podlaga oz. estrih, na katero polagamo parket, mora biti ustrezno suha. Stroka Parketarstvo narekuje, da je najvišja dovoljena meja vlažnosti v cementnem estrihu 1,9% po CM metodi (ugodna izposoja sušilcev/izsuševalcev). Tlak oz. estrih mora biti primerno izoliran v skladu s predpisi, v primeru talnega gretja, pa je potrebno opraviti protokol talnega gretja. Vedno je potrebno preveriti, da je površina ravna, trdna in očiščena (posesana). Zahtevana temperatura v prostoru mora biti od 15°C-25°C, relativna zračna vlažnost pa med 50% – 65%.

Priporočamo, da se montaže parketa se izvade z vrhunskimi dvokomponentnimi lepili STUFEX PL300, Chimiver Adesiver Elastic, Parcoll Extra ali ekološkimi enokomponentnimi MS lepili. Podjetje Hotenjka d.o.o. priporoča poliuretanski predpremaz STUFEX PR 92 ali vodni enokomponentni premaz Chimiver Prymer A. Za montažo, izgotovljenih dvoslojnih parketov, troslojnih panelnih parketov, klasičnih parketov ter kjer je planirano talno gretje je uporaba kvalitetnih lepil ključnega pomena! Po 24 urah je parket pohoden, za večje obremenitve pa je potrebno počakati 5-7 dni.

Naše podjetje Hotenjka d.o.o. poskrbi, da se neobdelan parket po lepljenju prekita, da s tem zapremo manjše razpoke. Odlično trdnost in elastičnost zagotavlja fugirna tekočina oz. kit STUFEX STUCCO VT ali CHIMIVER LEGASTUCO TP10  v katerega pomešamo prah od predhodnih brušenj. Da bo vaš parket vrhunsko zaščiten za dolga leta, parketarstvo Hotenjka priporoča izbiro lakov CHIMIVER ali STUFEX . Lak nanašamo v treh slojih. En nanos temeljnega laka in dva nanosa pokrivnega laka z vmesnimi brušenji. Olje utiramo strojno s polirnimi diski in krpami izdelanimi v ta namen. Postopek tudi večkrat ponovimo tako, da dosežemo popoln svilen izgled in zadovoljstvo naročnika.

NASVETI

Parket in talno gretje?

Pomembna stvar, ki se je moramo še kako zavedati, je izbrati pravilno leseno talno oblogo, ki je primerna za talno gretje. Vsi lesovi niso primerni, saj se zaradi toplotnih sprememb preveč krčijo ali raztezajo. Odsvetujemo nakup lesnih vrst kot so bukev, javor, kanadski javor, akacija, oljka, wenge. Pomembna je tudi izbira pravilne debeline deščic, ki je ključnega pomena pri prevodnosti toplote. Dvoslojni in troslojni parketi do debeline 15mm so primerni za talno gretje. Večji pomen, kot sama toplota tal ima vlaga v prostoru, ki se mora gibati znotraj dovoljenega odstopanja.

Vzdrževanje parketa

Les je higroskopičen in anizotropen material, ki se prilagaja vlagi okolice. Pri višji vlagi okolice les vlago absorbira iz okolice in zato nabreka. Pri nižji vlagi les vlago v okolico oddaja in se zato krči. Takšno obnašanje lesa lahko vpliva na izgled parketa. Previdni moramo biti pozimi, saj je temperatura v stanovanjih visoka, stanovanja pa premalo zračena. V takšnem primeru relativna vlažnost zraka lahko pade pod 45% pri temperaturi 21°C, na kar moramo biti izredno pozorni in primerno zračiti in/ali vlažiti prostore s primernimi sredstvi.
Delovanju lesa se ni moč izogniti, lahko pa ga zmanjšamo, če zagotovimo ustrezno temperaturo in vlažnost v stanovanju.
V prostoru s parketom oz. leseno talno oblogo je potrebno zagotoviti:

– zračna vlažnost 45 – 60%
– temperatura zraka 19 – 23°C

Pri neustrezni vlagi in temperaturi parket ne bo več tak kot ob vgradnji, saj se lahko pojavijo reže ali nabrekanje pri spojih. Takšen pojav ne more biti vzrok reklamacije. Priporočamo vam uporabo termometra in higrometra (merilca vlažnosti) za kontroliranje klimatskih pogojev v vašem domu. Pri prenizke vlagi je zrak potrebno navlažiti z namenskimi vlažilci zraka ali klimo (v kolikor je opremljena s to funkcijo). Pomaga tudi znižanje temperature, zračenje (odpiranje oken) ali prezračevalni sistem (rekuperacija zraka).

Preden v prostor z novim parketom namestite pohištvo, naj bodo noge stolov in miz zaščitene. Pozorni bodite na stole s koleščki, kateri ne smejo biti kovinski ali iz trde plastike temveč jih je potrebno zamenjati z gumijastimi. Pri stolih  pride do velike točkovne obremenitev parketa, kar lahko pripelje do poškodb. Z uporabo filc podloge pod stoli to lahko preprečimo. Pred glavnim vhodom v stanovanje namestimo predpražnik, da preprečimo vnos peska in druge umazanije. Z visokimi petami lahko parket poškodujemo.
Pri uporabi preprog je le te potrebno občasno premikati saj se parket pod preprogo ne obarva enako, kot drugje v prostoru.
Parket čistimo s sesanjem. Strojno pomivanje tal odsvetujemo, saj se tla preveč zmočijo in pride do nabrekanja parketa in posledično fug v parketu. Parket čistimo z dobro ožeto vlažno krpo. Priporočamo vam specialna čistila za različno obdelane parkete (lak, olje). Pri oljenih in lakiranih parketih ne uporabljajte agresivnih detergentov in bodite pozorni na razlitja čistilnih sredstev pomivalnih/pralnih strojev, čistil za kamine, čistil za tekstil, ipd.

Oljene parkete obnavljamo periodično s primernimi olji. Stanovanja 1-krat letno, pisarne 2-3 krat letno, trgovine in zelo obremenjene prostore (kuhinje, dnevne sobe, jedilnice, ipd.) vsake 2-3 mesece.

Parkete in laminat pri čiščenju ne smemo pretirano močit, čistimo le z dobro ožeto krpo. Priporočamo vam specialna čistila in zaščitna sredstva o katera so vedno na voljo poslovalnici Hotenjke d.o.o.

Parketarstvo je stroka, ki zagotavlja profesionalno vgradnjo vseh lesenih in PVC-vinilnih talnih oblog. Parketarstvo vključuje tudi predpripravo, kot je brušenje estriha, izravnava z izravnalnimi masami, postavitev suhomontažnih estrihov iz MFP/OSB plošč. Parketarstvo zajema tudi vsa potrebna merjenja zračne vlage in vlage v estrihih (tlakih).

– Kako se oblikuje cena za parketarstvo?
Cena je odvisna od vgrajenih materialov. Priporoča se dvo-komponenta PU lepila ali eno-komponentna lepila na MS osnovi. Na ceno vplivajo uporabljeni laki, ki so lahko poliuretanski ali na vodni osnovi.

– Zakaj se parket dvigne in kakšne rešitve obstajajo?
Odstopanje parketa je največkrat razlog izliva vode ali če se je talna obloga položila na prevlažen estrih oz. tlak. Vzrok je lahko tudi neočiščena (neobrušena) podlaga, neustrezno lepilo ali neuporaba ustreznih premazov.
Rešitev odstopljenega parketa je lahko točkovno vbrizgavanje tekočega lepila. Pri dvignjenem oz. močno odstopljenem parketu pa je potrebna lokalna sanacija/menjava ali pa mora parketarstvo storitev ponoviti kar v celotnem prostoru.

POGOJI POSLOVANJA

– Predračun ali ponudba je veljavna, ko je plačan avans 30% (če ni drugače navedeno).
– Dela se začnejo izvajati, ko je plačan avans 90% (če ni drugače navedeno).
– Preostanek 10% se plača po končanju del.

Z izvajanjem del prekinemo če:
– niso plačane vse obveznosti po pogodbi
– so zavrnjene ali nepotrjene situacije po pogodbi

POGOSTA VPRAŠANJA

Zakaj se parket dvigne in kakšne rešitve obstajajo?
Odstopanje parketa je največkrat razlog izliva vode ali če se je talna obloga položila na prevlažen estrih oz. tlak. Vzrok je lahko tudi neočiščena (neobrušena) podlaga, neustrezno lepilo ali neuporaba ustreznih premazov.
Rešitev odstopljenega parketa je lahko točkovno vbrizgavanje tekočega lepila. Pri dvignjenem oz. močno odstopljenem parketu pa je potrebna lokalna sanacija/menjava ali pa mora parketarstvo storitev ponoviti kar v celotnem prostoru.

– Kaj parketarstvo kot storitev vključuje?
Parketarstvo največkrat obsegajo:
• pripravo tal (izravnalna masa, brušenje obstoječih tlakov, izdelava lesene konstrukcije …),
• polaganje vseh vrst talnih oblog in zaključnih letev in na koncu po potrebi še
• lakiranje.
Je pa tudi odvisno, kako razširjeno dejavnost ima določeno parketarstvo.

– Ali je bolje, da se vgradnja naroči skupaj s parketom, vinilom ali laminatom?
Za kupca je bolj varno in enostavno, če se vgradnja talne obloge kot storitev polaganja talnih oblog izvaja preko istega ponudnika, kot se je sam parket oz. laminat dobavil. Tako je zagotovljena boljša odzivnost pri dobavi in montaži ter hitrejše in enostavnejše reševanje morebitnih zapletov.

POLAGANJE PARKETA, VINILA, LAMINATA

– Koliko hitrejše je polaganje gotovega parketa od drugih vrst?
Parketarstvo za polaganje parketa potrebuje primerno ravno in suho podlago ter pravilno uporabo premazov in lepil. Polaganje gotovega parketa pa je dokaj hitrejše in enostavnejše kot polaganje ostalih talnih oblog. Če pa mora parketarstvo parket še lakirati, pa to zahteva nekaj dodatnih dni.

– Kakšna podlaga je za polaganje parketa, vinila ali laminata najboljša?
Praviloma se za polaganje panelnih parketov, vinilov ali laminata na klik uporablja različne podloge, ki jih prilagala glede na potrebe in zahteve. Klasične brizgane pene 2–3 mm so cenovno ugodne in popolnoma ustrezajo za ravne in suhe podlage, v primeru slabše izoliranih tal pa se uporablja debelejše in bolj izolativne podlage (XPS/stirodur plošče, pluta ..) V primeru talnega gretja se uporablja podloge z večjo toplotno prevodnostjo ali perforirane pene. Naši vinili na klik imajo že vgrajeno proti-zvočno silent podlogo. Le pa je potrebno lahko uporabite dodatne namenske podloge za vinile. Priporočamo posvet s strokovnjakom za vgradnjo talnih oblog.

– Kako se polaganje parketa začne in kaj vključuje?
S polaganjem parketa se lahko začne, ko so tla primerno suho in ravna, pred montažo pa se odpre 2–3 pakete za določanje površinske strukture parketa. Najpogosteje parket začnemo polagati pri vratih in ga polagamo proti svetlobnemu vir (oknu). V primeru novogradnje ali novih tlakov je pred vgradnjo talne obloge potrebno izvesti protokol talnega gretja.

– Kako se polaga vinil ali laminat in kaj vključuje?
Vinil ali laminat polagamo na različne izolacijske in protizvočne podlage. Strokovni polagalec izbere najbolj primerno, če pa se polaganja lotite sami, priporočamo posvet s strokovnjakom. V kolikor se potrebuje večjo toplotno izolativnost, se uporablja pluto ali XPS plošče, v primeru talnega gretja pa se uporablja podloge z dobro toplotno prevodnostjo.

Vinili na klik imajo že vgrajeno protizvočno podlogo.

BRUŠENJE PARKETA


– Ali je možno brusiti vse vrste parketa?

Izurjeni in usposobljeni polagalci lahko brusijo vse vrste parketa, pri čemer mora paziti na to, koliko „obrabnega“ sloja oz. plemenitega lesa parket še ima.

– Kako se brušenje parketa pravilno izvaja?
Polagalec prične brušenje parketa s tračnimi brusnimi stroji in nadaljuje s krožnimi brusilci. Parketarji morajo paziti, kakšne granulacije brusnih papirjev uporabljajo in za kakšen les so namenjeni, sicer lahko pride do vidnih poškodb.

– Ali je pred lakiranjem potrebno brusiti vsak parket?
Pred lakiranjem je potrebno obrusiti vse parkete.

– Kakšna je cena za brušenje parketa na m2?
Polagalec brušenje parketa ponavadi opravi v predfazi, kateri sledi kitanje in lakiranje z vmesnimi brušenji. V podjetju Hotenjka d.o.o je cena takšne storitve cca 25,00 € + DDV (odvisno od kvadrature in lokacije).

– Ali lahko parket dobro obnovimo (odstranimo tudi poškodbe), če ga najprej pobrusimo in nato lakiramo?
Strokoven polagalec lahko z brušenjem parketa odstrani vse poškodbe in madeže, v primeru globljih poškodb pa se le – te kita z lesnim prahom od brušenja.

LAKIRANJE PARKETA

– Kaj lakiranje parketa vključuje in koliko časa poteka?
Pred lakiranjem se mora parket najprej dobro obrusiti s primernimi stroji in brusnimi papirji. Pobrušeno površino nato enkrat kita z lesnim prahom, enkrat nanese temeljni lak in na koncu dvakrat pokrivni lak.
Med vsakim lakiranjem mora biti navadno vsaj 6 ur, lahko pa tudi drugače, kar je odvisno od pogojev v prostoru in laka, ki se uporablja.

– Kakšen lak je najboljši in ali obstajajo razlike v lakih tudi glede na namembnost prostora?
Poznamo več vrst lakov:
• na vodni osnovi,
• na poliuretanski osnovi in
• na kislinski osnovi.
Trenutno se največ uporabljajo vodni laki, saj jih odlikuje visoka trdnost, enostaven nanos in odličen izgled. Prijazen je tako do izvajalcev kot uporabnikov, saj je praktično brez vonja.
Seveda pa se laki prav tako izbirajo na podlagi obremenjenosti prostora ter ali gre za stanovanjski objekt, poslovni objekt …

– Na kaj je treba paziti pred začetkom lakiranja?
Pred začetkom brušenja mora biti polagalec pozoren, da je parket čvrsto prilepljen, pokitan in lepo obrušen brez vidnih sledi brušenja.

OBNOVA PARKETA

– Ali se je bolj smiselno odločiti za obnovo parketa ali na nakup novega parketa?
Priporočamo, da odločitev sprejmete po posvetu s strokovnjakom za talne obloge, na podlagi ogleda dejanskega stanja parketa. Parket je smiselno obnavljati, v kolikor je fiksno prilepljen in ne odstopa. Vedeti je tudi treba, za kakšno vrsto parketa gre in koliko obrabnega sloja je še na voljo. Točkovna odstopanja (nekaj desk) se lahko sanira z vbrizgavanjem tekočega lepila. V kolikor pa je parket močno poškodovan, odstopa in nima skoraj nič več obrabnega sloja, pa se je veliko bolj smiselno odločiti za nakup in vgradnjo novega parketa.

– Koliko časa obnova parketa poteka in kaj vključuje?
Obnova parketa z vključenim brušenjem, kitanjem in lakiranjem traja približno 3 dni.

 

 

MONTAŽA IN VZDRŽEVANJE VINILA ECO-KLIK 30/55 IN PURE-KLIK 30 

Potrebno orodje

Tapetniški (olfa) nož, meter, mizarski kotnik, distančniki

Ne uporabljajte penastih oz. mehkih podlog za vinile!

 

Pred vgradnjo:

 • Vinilno oblogo skladiščite v prostoru, kjer se bo polagala, najmanj 72 ur prej. Paketi vinila naj bodo pri tem ločeno položeni na ravno podlago, da zagotovite kroženje zraka.
 • Temperatura prostora mora biti med 18°C in 23°C.
 • Talno gretje mora biti ugasnjeno vsaj 24 ur pred vgradnjo vinila.
 • Paketi morajo biti ves čas skladiščeni horizontalno.
 • Preglejte vse plošče, da niso poškodovane.
 • Temperatura prostora naj bo med 18°C in 23°C vsaj 72 ur pred vgradnjo in po njej.
 • Odstranite vse nečistoče in ostanke lepil s podlage.
 • Spodrežite podboje na debelino vinila.
 • Pri polaganju je potrebno vsako drugo ploščo vinila obrniti za 180 stopinj.
 • Vogale paketov zaščitite pred poškodbami.
 • V primeru, da opisani pogoji ne bodo izpolnjeni, reklamacija ni mogoča.

Vgradnja na lesene podlage

Lesene konstrukcije iz ivernih, MFP ali OSB plošč morajo biti primerno ravne in čvrste (vsaj 30mm) ter s primernim razmakom podkonstrukcije (max.50cm) Spoji morajo biti gladki, vijaki dovolj ugreznjeni, površina pa očiščena umazanije in trsk.

Vgradnja na betonske podlage

Vinilne obloge lahko polagamo na betonski tlak oz. estrih, ki pa mora biti predhodno izravnan s primerno samorazlivno izravnalno maso. Maksimalno višinsko odstopanje je 2mm na 1 metru. Tlaki morajo biti primerno suhi kot zahtevajo normativi (do 2% po CM metodi) Prav tako so potrebne ustrezne dilatacije estriha oz. primerno varjenje le teh spojev.

Vgradnja na obstoječa podlaga

Vinilno oblogo lahko položimo čez obstoječo talno oblogo, če je le ta primerno ravna in čvrsta. Pri polaganju čez keramiko je potrebno spoje zgladiti ali pa izvesti poravnavo z izravnalno maso kompletnega prostora. V določenih primerih lahko manjše neravnine/fuge premostite s primerno podlago za KLIK vinilne talne obloge. NE UPORABLJAJTE MEHKIH PODLOŽNIH PEN! PRED VGRADNJO SE POSVETUJTE Z DOBAVITELJEM IN MONTERJEM!

Opozorilo: Vinilne talne obloge ne brusite ali režite saj so odrezani delci in prah lahko nevarni in škodljivi. Preprečite nastanek dima. Odrezke ne izpostavljajte cigaretnim ogorkom in ognju.

 

Pred pričetkom dela

Vinil PURE KLIK in ECO KLIK je plavajoča obloga in se naj ne lepi ali vijači v podlago. Obloga je primerna samo za notranjo uporabo. Določite smer polaganja v katero bodo položene deske. Za večji izgled prostora oz. če želite prostor podaljšati, deske polagajte vzdolžno po prostoru. Ne postavljajte omar direktno na deske. Težke predmete ne drsajte po podlagi. Previdno izmerite prostor in izračunajte, da rezana deska ob steni ne bo ožja kot 50mm. V nasprotnem primeru porežite že začetno vrsto. Minimalni razmak do vseh sten je 8mm Preverite vse deske pred montažo, da niso kakorkoli poškodovane. Podlaga in stiki vinilnih plošč morajo biti povsem brez umazanije.

Pomembno: Poškodbe plošč, ki nastanejo zaradi neravne podlage ali napačne vgradnje, kot je prevelika sila pri nameščanju klik spojev, uporaba napačnega orodja, stiskanje spojev pod nepravim kotom ind. ne morejo biti predmet reklamacije.

 

Pričetek dela

Deske pričnite polagati od leve proti desni. Širši jeziček naj bo vedno obrnjen v smeri kamor se nadaljuje polaganje oz. kjer sledi stik z novo desko. Pazite na razmake, ki ne smejo biti manjši od 8mm na vseh straneh. Uporabljajte distančnike. Desko s katero končate vrsto jo uporabite za začetek v naslednji vrsti. Deske se reže z močnim tapetniškim nožem po zgornji vidni strani, nato desko le prelomite.

ECO klik vzdolžno spajamo pod rahlim kotom, prečnega ravno položimo na ustrezno mesto in rahlo potolčemo z gumi kladivom. Odrezani kosi s katerimi začenjate novo vrsto, naj ne bodo krajši od 20cm.
PURE klik vzdolžno in prečno spajamo pod rahlim kotom. Priporočamo, da najprej zložite vzdolžno vrsto (prečni spoj) in kasneje celo vrsto pod kotom namestite v predhodno.

Po polaganju

Ko so položene vse deske odstranite distančnike. Vgradite prehodne letve/profile in pri tem pazite, da ne vijačite skozi talno oblogo. Pri vgradnji zaključnih stenskih letev pazite, da le te prekrivajo razmak med vinilom in steno. Letve vijačite v steno in ne v vinil. Pri vgradnji pohištva zaščitite tla pred praskami in udarci. Na stole in mize pritrdite mehke zaščite iz filca. Temperatura v prostoru mora biti med 18°C in 23°C in vlaga med 40% in 70%

Vzdrževanje

Prosimo upoštevajte navodila za vzdrževanje, da ohranite vašo talno oblogo čim dlje časa lepo in nepoškodovano. Po vgradnji posesajte in z vlažno krpo obrišite oblogo, da odstranite vso umazanijo, ki je nastala pri vgradnji. Namestite predpražnike, ki bodo preprečevali vnos umazanije in peska, ki lahko poškodujejo površino vinila. Visoke pete in kremplji domačih živali prav tako lahko poškodujejo površino. Preprečite direktno sončno svetlobo z žaluzijami, predvsem, ko je sonce najmočnejše. Sončni žarki poškodujejo vse talne obloge (obarvanost, raztezanje/krčenje,..) Temperatura v poletnih mesecih ne sme biti previsoka, potrebno je prezračevanje in hlajenje. Previsoka temperatura zaradi kaminskih peči tudi lahko poškoduje talno oblogo. Vinilna talna obloga izpostavljena temperaturi nad 35°C se lahko trajno poškoduje. Vinilna talna obloga izpostavljena prenizkim temperaturam pod 15°C se lahko prekomerno skrči in poškoduje. Površin ne voskajte, oljite ali lakirajte, saj zaradi neporoznosti premazi le škodujejo površini. Uporabljajte le namenska čistila in vzdrževalna sredstva za vinil, ki jih najdete v naši poslovalnici.

V primeru vodnega izlitja vodo takoj odstranite in namestite izsuševalce. Prostora ne izsušite bolj kot je dovoljeno za normalno uporabo talnih oblog iz vinila.

 

MONTAŽA IN VZDRŽEVANJE VINILA ZA LEPLJENJE ECO 30/55 in PURE 55
Potrebno orodje:
Tapetniški (olfa) nož, meter, mizarski kotnik, distančniki

– Pred vgradnjo

 • Vinilno oblogo skladiščite v prostoru, kjer se bo polagala, najmanj 72 ur prej. Paketi vinila naj bodo pri tem ločeno položeni na ravno podlago, da zagotovite kroženje zraka.
 • Temperatura prostora mora biti med 18°C in 23°C.
 • Talno gretje mora biti ugasnjeno vsaj 24 ur pred vgradnjo vinila.
 • Paketi morajo biti ves čas skladiščeni horizontalno.
 • Preglejte vse plošče, da niso poškodovane.
 • Temperatura prostora naj bo med 18°C in 23°C vsaj 72 ur pred vgradnjo in po njej.
 • Odstranite vse nečistoče in ostanke lepil s podlage.
 • Spodrežite podboje na debelino vinila.
 • Pri polaganju je potrebno vsako drugo ploščo vinila obrniti za 180 stopinj.
 • Vogale paketov zaščitite pred poškodbami.
 • V primeru, da opisani pogoji ne bodo izpolnjeni, reklamacija ni mogoča.

 

Vgradnja na lesene podlage
Lesene konstrukcije iz ivernih, MFP ali OSB plošč morajo biti primerno ravne in čvrste (vsaj 30mm) ter s primernim razmakom podkonstrukcije (max.50cm) Spoji morajo biti gladki (ali kitani), vijaki dovolj ugreznjeni, površina pa očiščena umazanije in trsk. Uporabiti je treba primeren premaz in maso za lesene površine.

Vgradnja na betonske podlage
Vinilne obloge lahko polagamo na betonski tlak oz. estrih, ki pa mora biti predhodno izravnan s primerno samorazlivno izravnalno maso. Maksimalno višinsko odstopanje je 2mm na 1 metru. Bolj ravna kot je podlaga, bolj natančni bodo spoji. Tlaki morajo biti primerno suhi kot zahtevajo normativi (do 2% po CM metodi). Prav tako so potrebne ustrezne dilatacije estriha oz. primerno varjenje le teh spojev.

Opozorilo: Vinilne talne obloge ne brusite ali režite saj so odrezani delci in prah lahko nevarni in škodljivi.
Preprečite nastanek dima. Odrezke ne izpostavljajte cigaretnim ogorkom in ognju.

– Pred pričetkom dela
Vinil ECO in PURE je potrebno lepiti na podlago s primernim lepilom. Posvetujte se pri trgovcu. Obloga je primerna samo za notranjo uporabo. Določite smer polaganja v katero bodo položene deske. Za večji izgled prostora oz. če želite prostor podaljšati, deske polagajte vzdolžno po prostoru. Ne postavljajte težkih omar direktno na deske. Težke predmete ne drsajte po podlagi. Previdno izmerite prostor in izračunajte, da rezana deska ob steni ne bo ožja kot 50mm. V nasprotnem primeru porežite že začetno vrsto. Minimalni razmak do vseh sten je 8mm. Preverite vse deske pred montažo, da niso kakorkoli poškodovane. Podlaga in stiki vinilnih plošč morajo biti povsem brez umazanije.
Poškodbe plošč, ki nastanejo zaradi neravne podlage ali napačne vgradnje kot je prevelika sila pri nameščanju spojev, uporaba napačnega orodja, itd., ne morejo biti predmet reklamacije!

– Pričetek dela
Deske pričnite polagati pri profilih oz. kjer je to najbolj vidno.
Pazite na razmake, ki ne smejo biti manjši od 8mm na vseh straneh. Uporabljajte distančnike.
Desko s katero končate vrsto jo uporabite za začetek v naslednji vrsti.
Deske se reže z močnim tapetniškim nožem po zgornji vidni strani, nato desko le prelomite.
Odrezani kosi s katerimi začenjate novo vrsto, naj ne bodo krajši od 20cm.

– Po polaganju
Ko so položene vse deske odstranite distančnike. Vgradite prehodne letve/profile in pri tem pazite, da ne vijačite skozi talno oblogo. Pri vgradnji zaključnih stenskih letev pazite, da le te prekrivajo razmak med vinilom in steno. Letve vijačite v steno in ne v vinil. Pri vgradnji pohištva zaščitite tla pred praskami in udarci. Na stole in mize pritrdite mehke zaščite iz filca. Temperatura v prostoru mora biti med 18°C in 23°C in vlaga med 40% in 70%

– Vzdrževanje
Prosimo upoštevajte navodila za vzdrževanje, da ohranite vašo talno oblogo čim dlje časa lepo in nepoškodovano. Po vgradnji posesajte in z vlažno krpo obrišite oblogo, da odstranite vso umazanijo, ki je nastala pri vgradnji. Namestite predpražnike, ki bodo preprečevali vnos umazanije in peska, ki lahko poškodujejo površino vinila. Visoke pete in kremplji domačih živali prav tako lahko poškodujejo površino. Preprečite direktno sončno svetlobo z žaluzijami, predvsem, ko je sonce najmočnejše. Sončni žarki poškodujejo vse talne obloge (obarvanost, raztezanje/krčenje,..)
Temperatura v poletnih mesecih ne sme biti previsoka, potrebno je prezračevanje in hlajenje. Previsoka temperatura zaradi kaminskih peči tudi lahko poškoduje talno oblogo. Vinilna talna obloga izpostavljena temperaturi nad 35°C se lahko trajno poškoduje. Vinilna talna obloga izpostavljena temperaturam pod 15°C se prekomerno krči in trajno poškoduje. Površin ne voskajte, oljite ali lakirajte, saj zaradi neporoznosti premazi le škodujejo površini. Uporabljajte le namenska čistila in vzdrževalna sredstva za vinil, ki jih najdete v naši poslovalnici.
V primeru vodnega izlitja, vodo takoj odstranite in namestite izsuševalce. Prostora ne izsušite bolj kot je dovoljeno za normalno uporabo talnih oblog iz vinila.

Več kot +100 vrst
parketov na zalogi.
Strokovno svetovanje
v našem salonu.
Z vami že več
kot 30 let.
Košarica0
Ni izdelkov v košarici!
Nadaljuj z nakupovanjem
0